Düşük Proteinli Diyet: Adım Adım Eksiksiz Bir Kılavuz

Düşük Proteinli Diyet; Yakın zamanda böbrek hastalığınız olduğunu öğrendiyseniz doktorunuz size düşük proteinli bir diyet yemenizi tavsiye edebilirdi. Tipik yemek pişirme veya yemek planlama rutinlerinizi bu yeni diyete uyacak şekilde nasıl değiştireceğinizi sorabilirsiniz. İşte size birkaç tavsiye.

Vücut, bir kişi protein tükettiğinde üre adı verilen bir madde oluşturur. Üre kanda birikebilir ve böbrekler düzgün çalışmıyorsa yorgunluğa ve iştah kaybına neden olabilir. Bir kişi, gerekli değişiklikleri yaparak kendisine uygun, tatmin edici ve çeşitli düşük proteinli bir diyet planı oluşturabilir.

Düşük proteinli bir diyetin avantajları ve tehlikeleri bu makalede ele alınmıştır. Ayrıca, daha az protein tüketirken yiyebileceğiniz ve uzak durabileceğiniz en iyi ve en kötü yiyeceklerin bir listesini de ekliyoruz. Protein tüketimini azaltmak, etin bir kısmı yerine sebze ve tahılların ikame edilmesiyle gerçekleştirilebilir.

Yemekler, ek bir protein kaynağı ile öncelikle tahıl ve sebzelerden oluşmalıdır. Aşağıda listelenen öğeler genellikle protein bakımından düşüktür ve düşük proteinli diyet yapan bir kişi için en fazla kaloriyi sağlayabilir.

Düşük Proteinli Diyet Neden Gerekli?

Tüm vücut parçalarının geliştirilmesi, bakımı ve onarımı proteine bağlıdır. Diyetinizde ihtiyacınız olan protein var. Sindirim sırasında üre olarak bilinen bir yan ürün oluşur. Böbrekler düzgün çalışmadığında kan dolaşımında üre birikebilir, bu da yorgunluğa ve iştah kaybına neden olabilir. Düşük proteinli bir diyet böbrekler üzerindeki yükü hafifleterek böbreğin sağlıklı kısmının daha verimli çalışmaya devam etmesini sağlar. Protein iki ana kaynaktan gelir:

Baklagiller, kepekli tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar iyi bitki proteini kaynaklarıdır (fasulye, bezelye, mercimek).

İhtiyacınız olan toplam proteini alabilmek için dengeli beslenmenin bir parçası olarak günlük bir dizi bitki proteini tüketmelisiniz.
Hastalıklarda Düşük Proteinli Diyetin İyiliği

Böbrek için

Diyaliz almayan böbrek hastalığı olan kişiler, protein tüketimini azaltarak böbrekleri üzerindeki baskıyı azaltabilir ve ürenin kan dolaşımında birikmesini durdurabilir.

Protein vücut tarafından sindirildiğinde üre adı verilen bir madde üretilir. Üre, sağlıklı bireylerde herhangi bir komplikasyon olmaksızın idrar yoluyla vücuttan çıkar.

Ulusal Böbrek Vakfı’na göre, protein alımını sınırlamak, birinin diyaliz ihtiyacını geciktirmesine yardımcı olabilir. Eksik bir protein diyeti, halihazırda diyalize giren kişiler tarafından takip edilmemelidir. Aşağıda verilen bu hastalığı ortadan kaldırmak için böbrek hastalığı için düşük proteinli diyetimize uymalıyız. Düşük proteinli diyet tüketmenin gerekli olmasının nedenleri şunlardır:

Bir kişi eti yediğinde vücudu kreatinini emer ve seviyeleri yükselebilir. Daha az kırmızı et ve daha az balık ürünü yemek, yüksek kreatinin seviyelerini azaltabilir. Vücudun et emmesi nedeniyle bir kişinin kreatinin seviyeleri artabilir. Kırmızı et ve balık öğelerinin azaltılmış tüketimi, yüksek kreatinin seviyelerini düşürebilir.

Üre

Böbrekler düzgün çalışmadığında kan dolaşımında üre birikebilir, bu da yorgunluğa ve iştah kaybına neden olabilir. Düşük proteinli bir diyet böbrekler üzerindeki yükü hafifleterek böbreğin sağlıklı kısmının daha verimli çalışmaya devam etmesini sağlar.

Ürik Asitte Yardım

Pürin, bazı gıdalarda bulunabilen ve fazla tüketildiğinde ürik asit seviyelerini yükseltebilen bir maddedir. Bazı gut semptomlarını azaltmak için düşük pürinli bir diyet kullanılabilir. Gut hastaları düşük proteinli bir diyet izlemelidir çünkü protein açısından zengin öğünlerin çoğu pürin bakımından yüksektir. Bu nedenle, düşük proteinli bir diyet uygulamak, optimum ürik asit seviyesinin korunmasına yardımcı olabilir.
Düşük proteinli diyet ne içindir?

Her diyette ancak sınırlı miktarda protein olması esastır. Aslında protein, amino asitlerin bir yapısıdır. İnsan vücudunun birçok işlevi doğru bir şekilde yerine getirmesi için ona ihtiyacı vardır. Genel olarak iki tür protein vardır: peynir altı suyu proteini ve kazein proteini. Peynir altı suyu proteini, güçlü kaslar oluşturmak için gereken tüm amino asitleri içerir. Öte yandan vücudumuzun Kazein proteinini sindirmesi daha fazla zaman alır.

Günümüzde çok fazla fast food tüketen insanların düşük proteinli bir diyet yapmaları gerekiyor.

  1. Çok fazla kilosu olan insanlar da bunu yaşam tarzlarına dahil etmelidir.
  2. Fiziksel olarak zayıf insanlar da fiziksel sağlıklarıyla ilgili olduğu için onu tüketmelidir.
  3. Sık sık hasta olan insanlar da onu tüketmelidir.
  4. Böbrek sorunları olan kişilerin de yüksek proteinli bir diyetten kaçınmaları önerilir.
  5. Romatoid artrit gibi kemik problemlerinden muzdarip kişilerin de yüksek proteinli diyetlerden kaçınmaları önerilir.
  6. Vücudunuzu formda tutmak istiyorsanız bu diyeti de almalısınız.

Tipik olarak sağlıklı olan bireylerden çok, belirli tıbbi rahatsızlıkları veya hastalıkları olan kişiler düşük proteinli bir diyetten yararlanabilir. Karaciğer genellikle fazla proteini parçalayarak atık ürün üre ile sonuçlanır ve bu daha sonra böbrekler tarafından elimine edilir.

Düşük proteinli bir diyet için en iyi 7 değerli ipucu

Lezzetten ödün vermeden protein alımını azaltmak için bazı ek yöntemler şunlardır:

  1. Süt sütü gerektiren tariflerde şekersiz pirinç sütünü veya benzeri düşük proteinli sütü değiştirin.
  2. Daha fazla vücut vermek için çorbalara biraz pirinç veya makarna ekleyin.
  3. Tarifler daha az et kullanırken daha fazla sebze içermelidir. Örneğin, doğranmış mantarlar spagetti bolonez içinde uygun bir et ikamesi yapar.
  4. Salatalar, küçük bir parça yumurta dahil edilerek bütün olarak yapılabilir.
  5. Çok fazla protein eklemeden tadı arttırmak için öğünlerinizin üzerine biraz parmesan peyniri serpin.
  6. Avokado veya bir tutam zeytinyağı gibi onu tatmin etmek için bir öğüne biraz sağlıklı yağlar ekleyin.
  7. Süpermarket alışverişi yaparken her zaman içerik ve protein içeriği etiketlerini dikkatlice okuyun.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.