Tiroid Ne Zaman Ameliyat Edilir?

Tiroid Ne Zaman Ameliyat Edilir? Tiroid, genellikle bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak Tiroid, boğazda yer alan ve vücudumuzdaki pek çok işlevin düzenlenmesini için gerekli olan hormonların üretilmesinden sorumludur. Yaklaşık olarak bir ceviz büyüklüğünde olan tiroidin toplam ağırlığı 15 ila 20 gr arasındadır.

Tiroid bezi, T3 ve T4 hormonlarını salgılamakla görevlidir. Bu hormonların görevi ise; kana karışarak metabolizmayı düzenlemek, metabolizma hızını kontrol altına almak, vücudun farklı organ ve dokularında kalp hızı, kilo, kolesterol seviyesi, ruhsal durum gibi farklı sistemleri ilgilendiren birçok fonksiyonu etkilemektedir. Toplumun yaklaşık olarak yüzde 30 ila yüzde 40’ında tiroid bezinin farklı hastalıklarına rastlanmaktadır. Araştırmalara göre tiroid bezi hastalıklarının kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir.

Tiroid Ne Zaman Ameliyat Edilir?

  • Tiroid bezinin büyümesi sonucu Guatr,
  • Tiroid hormonunun aşırı salgılanması Hipertiroidi,
  • Tiroid hormonunun az salgılanması ise Hipotiroidi hastalıkları en çok görülen tiroid bezi hastalıklarıdır.
Tiroid Ne Zaman Ameliyat Edilir?
Tiroid Ne Zaman Ameliyat Edilir?

Bununla birlikte bu hastalıkların bazı türlerinde, vücut fonksiyonları yerine getirilmediği için ameliyat edilebilmektedir. Örneğin; Guatr hastalıklarının bazı çeşitlerinde tiroid bezi aldırma ameliyatı yapılmaktadır. Bu aşamada insanlar tarafından en çok araştırılan konu, Tiroid ameliyatı nedir? olacaktır. O halde yazımızda tiroid ameliyatlarına değinelim.

 

Tiroid Ameliyatı Gerektiren Durumlar

Tiroid hormonunun eksik ya da fazla salgılanıyor oluşu ya da tiroid bezindeki büyüme kişilerde birçok belirti ile kendini göstermektedir. Bu belirtiler karşısında dikkatli olunmalı hemen bir hekime görünmelisiniz.

Tiroid ameliyatları neden yapılır?

Sorusuna değinecek olursak.;

  • Hastaya yapılan biyopsi sonucunda kanser bulgusu varsa,
  • Kanser açısından şüphe teşkil eden hücreler varsa,
  • Soluk ya da yemek borusuna baskı yapması sonucu nefes almada ve yutkunmada güçlük yaşanıyorsa,
  • Tiroid hormonunun fazla salgılanmasına yol açan nodüller varsa,
  • İlaç ya da nükleer tıp ile önüne geçilemeyecek düzeyde hipertiroid tanısı varsa,
  • Dışarıdan bakıldığı zaman boyun bölgesinde şişlikler varsa ve bu hastayı rahatsız edecek boyuttaysa ameliyat kararı alınabilmektedir.

Tiroid ameliyatı nasıl yapılır?

Tiroid ameliyatları esnasında genel anestezi verilir ve mevcut olan hastalığa uygun yöntem seçilir. Birinci yöntem, eğer nodüller küçük ise, ağzın içerisinden girilerek yapılan ameliyatlardır ve buna TOETVA denir. İkinci yöntemde ise, boyuna küçük bir kesi atılarak ameliyat yapılabilmektedir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.