Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır?
Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? Kilo ruhu yaşlandıran bir etkendir. Kilo ile birlikte vücutta yaş alır. Nasıl ki yaş ilerledikçe bazı hastalıklar, harekette kısıtlamalar, çabuk yorulma gibi bizi rahatsız eden durumlar başlıyorsa, kilo aldıkça da aynı durumları yaşayabilirsiniz. Bu durum zamanla sizi yormaya başlar ve hemen kilo vermeliyim diye harekete geçmenizin sinyallerini vermeye başlar.
Sağlıklı ve konforlu bir hayat istiyorsanız , kilolarınıza dikkat etmelisiniz. Hayatınızın daha verimli geçmesini istiyorsanız , spor yapmalısınız. Kilo vermek deyince akla hemen diyetler geliyor. Her diyet her vücuda uygun değildir. Öncelikle bu konu hakkında bilinçlenmeliyiz. Evet belki en yakınınız böyle kilo vermiştir, bu demek değil ki bu diyet işe yarıyor. Sizde işe yaramayabilir. Kendi vücudunuzu tanıyıp, böylelikle kilo vermeye başlamalısınız.
Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır?
Diyete başlarken ilk günler vücudunuzu alıştırmalısınız. Birden ağır diyetler uygulayıp, vücudunuzda kalıcı hasarlar bırakmayınız. Birden ve aşırı kilolar sizi mutlu edebilir. Ama sağlıklı verilen kilolar az ve zamana yayılarak verilen kilolar olmalıdır. Birden verdiğiniz kiloyu, eğer bir rahatsızlığınız yok ise kısa zamanda fazlasıyla geri alacaksınız. Bu da vücudunuzda daha önceden oluşmuş çatlaklara yenilerini ekleyerek sizi daha huzursuz edecek. Bunun dışında diyet yapmanın bir faydası olmadığını düşünmeye başlayacaksınız. Oysa ki denediğiniz yol yanlış yol.
İyi bir diyet programı yapmalısınız ve porsiyonlarınızı azaltın. Bunun için kullandığınız tabağı bir kenara itin ve daha küçük bir tabak edinin. Daha önce kullandığınız tabağa koyacağınız az yemek, sizi kandıracak , doymamışlık hissi verecek. Ama küçük bir tabakta aynı ölçü , tabağı dolduracak ve size dolu dolu görünen tabağınız, daha fazla yemek yeme hissinin önüne geçecektir.
Sağlıklı Diyet Programı
Diyet yaparken , yani kilo verirken aynı zamanda sağlığınızı da korumalısınız. Birden ve çok fazla verilen kilolar, size daha sonra fazla kilolar olarak dönecektir. Bu tamamen sağlıksız bir diyet olacaktır. Aynı zamanda diyete olan inancınızın da kaybolmasına sebep olacaktır.
Diyet yaparken az ve doyurucu , lifli gıdalar yemeye dikkat etmelisiniz. Az ve sık yemek metabolizmayı daha hızlı çalıştırmaya yardımcı olacaktır. Az ve sık yiyerek vücudunuzda bir denge kuracaksınız. Uzun süre aç kalmanız sizin için hiç de iyi olmayacaktır. Aniden düşen kan şekeriniz, çok fazla yemek yeme isteği uyandıracak sizde. Kendinizi tutamayarak diyetinizi sonlandırabilirsiniz. Hayal kırıklığıyla biten diyet sizi huzursuz edebilir. Güne yayarak yiyeceğiniz yemekler, ara öğünler siyetiniz için kural olmalıdır.
Sabah erken saatte yapacağınız güzel bir kahvaltı sonrasında yaklaşık üç saat kadar bekleyip ara öğününüze başlayabilirsiniz. Ara öğünde genellikle besin değeri az olan yiyecekler yemelisiniz. Diyete başlar başlamaz sporu da hayatınıza sokmalısınız. Sağlıklı kilo vermenin en büyük şartı ve kuralı spor olmalı. Öğlen ve akşam yemeklerinizde yağlı gıdalardan, hazır yiyeceklerden uzak durmalısınız. Daha çok haşlama sebze, et, ızgara balık, ara öğünlerde lifli yiyecekler, kuruyemiş, kuru kayısı, incir, üzüm gibi yiyecekler tüketebilirsiniz.
Diyet yaparken Alkol ve sigara tüketimini de bitirmelisiniz. Sigara spor yaparken sizi zor durumda bırakırken, alkol de göbek bölgenizde yağlanmaya sebep olacaktır.
Kendinize bir diyet programı yapmalısınız. Olduğunuz kiloyu ve ideal kilonuzu belirleyiniz. Bir hafta da yaklaşık olarak 8-10 kilo verebilirsiniz ama bu sağlıksız olacaktır. Hafta da 500 gram vermek ise sizin için ideal kilo kaybı olacaktır.
Sağlıklı yapılan kahvaltı, ara öğünler, öğlen ve akşam yemeği, yanında spor ile birlikte kısa zaman da kilo vermeye başlayacaksınız.