Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün!

Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün! Malum pandemi döneminde, hepimiz evlere kapandık. Birçoğumuz da kendisini fırsat bu fırsat diye mutfakta geliştirmeye çalıştı. Tabi bu iyi mi oldu kötü mü oldu tartışılır 🙂 Mutfaklarda ilk olarak büyük çoğunluğumuz kendini evde ekmek yapımına adadı. Evde ekşi maya yapımı denemeleri yanı sıra Marketlerde mayalar ve çeşitli unlar yok satmaya başladı. E tabi bu süreçte evlerde kapalı kaldık, yapmayı denediğimiz yemekleri yedik, hareketli yaşam tarzımız da sekteye uğrayınca bunların hepsi bize bölgesel yağlar, selülitler, sarkmış bir göbek, büyümüş kalça ve basenler olarak geri döndü.

Durum böyle olunca hepimiz Google amcaya sormaya başladık nasıl sağlıklı kilo veririm? diye. Bazılarımız sıvı diyeti, su orucu gibi şok diyetleri araştırdı, bazılarımız az ve yavaş gitsin ama giden geri gelmesin dedi ve bu diyetlere bakmaya başladı. İşte bu yavaş gitsin ama geri gelmesin diyetlerinin bazılarından bahsedeceğim size. Ama hepsinden önce o ilkokul zamanından beri bildiğimiz temel besin piramidini hatırlamamız için tekrar şuraya bırakıyorum.

Sağlıklı Kilo Vermek

Tabi bu besin piramidinde şunu göz önünde bulundurmakta fayda var, bu sağlıklı bireylerin günlük diyetlerinde hangi gıdayı ne şekilde tüketmeleri gerektiğini gösteren temel tablo. Bu arada ‘’ Diyet’’ kelimesinin tam kelime anlamı günlük gıda alımını oluşturan maddelerin tümü demek biz zayıflama periyodu için dilimize dolamış olsak da. Gelelim bizim zayıflama ile ilgili olan kısıma. İşte orada öncelikle uzman kontrollerini tavsiye ediyorum. Neden kilo aldığımız, neden metabolizmamızın yavaş olduğu, neden kilo verişimizin durduğu konularında bize ışık tutacak ilk temel rehber uzman hekimler ve beslenme uzmanlarımız. Tavsiyem öncesinde detaylı bir kan tahlili yaptırıp tüm kan, şeker, kolesterol ve vitamin mineral değerlerimize baktırmak sonrasında bu sonuçlarla bir beslenme uzmanına gitmek. Beslenme uzmanı size elinizdeki sonuçlara göre mutlaka bir beslenme planı oluşturacaktır fakat bunu zaten biliyoruz konuya gel dediğinizi duyar gibiyim evet ama ben bir uzman olmadığımı sadece kişisel tecrübelerimi burada sizinle paylaştığımı da ayrıca paylaşmak istiyorum.

Beslenme Stilleri

Size bugüne kadar en çok rağbet görmüş, en iyi sonuçlar aldırmış bazı beslenme stillerinden bahsedeceğim fakat sağlıklı beslenme öyle baştan savma bir konu olmadığından, bende burada size yardımcı olacağım derken uzmanlarımız tarafında topa tutulmamak adına özenli bir şekilde her bir beslenme stiline ayrıca değinmek istiyorum. Ana başlıklar şöyle;

Ketojenik Diyet (Ketogenic Diet)

Bazılarınızın adını son günlerde oldukça sık duyduğu, bazılarımızın da o nedir ilk defa duyuyorum dediği bir beslenme stili olabilir ama sistemine bakarsak tüm alışkanlıklarımızı bildiklerimizi alt üst ederek yağlarımızı yağ tüketerek çatır çatır yaktığımız bir beslenme düzeni. Evet yanlış okumadınız bol bol yağ tüketiyoruz efendim ama tabi bazı kuralları vardır.

Düşük Karbonhidrat Diyeti (Low Carb Diet)

Aslında temel çerçeveleri açısından bakıldığında ketojenik beslenmeyle çok benzer yanı bulunan fakat oranların biraz daha farklı olduğu bir beslenme stili kendisi.

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting)

Son dönemlerde herkesin dilinde dolanan bu beslenme stili temel tarzıyla bizim Müslüman aleminin her yıl ramazan ayında tuttuğu oruca benziyor. Sadece bu oruç saatleri başladığında normal oruç gibi tamamen değil kalorisiz sıvı alımına ve bol suya izin veren bir beslenme stilidir kendisi.

Akdeniz Diyeti(Med Diyeti)

Bu beslenme stili ise hayvansal yağlardan ve öğünlerden biraz daha fazla feragat ettiğimiz, sağlıklı yağlara, tahıllara ve günlük taze sebze ve meyvelere yer verdiğimiz bir beslenme planı kendisi.

Atkins Diyeti

Düşük karbonhidrat tüketimini baz almış aslına bakarsanız ketojenik ve düşük karbonhidrat diyetine çok benzeyen diyeti ilk bulan Amerika’ lı kardiyolog Robert Atkins tarafından paylaşılan bir beslenme stilidir.

The Zone Diyeti

Bu beslenme şeklide karbonhidrat severleri mutlu edecek bir diyet. Karbonhidratı bol proteini ve yağları daha düşük miktarda tükettiğiniz şaşırtmacalı bir beslenme şeklidir.

Paleo Diyeti

İlk insanların beslenme şeklinden yola çıkılmış, rafine işlenmiş ve tam tahıllı gıdalardan uzak durduğumuz, bunun yerine et-balık-yumurta-tavuk, meyveler ve kuruyemişlerin, tohumların şifalı bitkilerin yer aldığı bir beslenme stilidir.

South Beach Diyeti

Yine bir kardiyolog tarafından bulunmuş bu diyet tüm gıdalardan sağlıklı bir ölçüde tüketip 2-6 hafta arasında ideal kilonuza ulaşmayı vadeden bir beslenme stilidir.

Dukan Diyeti

Özellikle bir dönem dünyayı kasıp kavuran Dr Pierre Dukan tarafından bulunmuş yüksek protein, düşük karbonhidrat tipi beslenmeyi hedefliyor efendim. Biraz meşakkatli gibi gözükebilir ama atak-seyir-güçlendirme-koruma olarak 4 evreden oluşmakta.

Sağlıklı ve hızlıca kilo verdiğiniz, gidenlerin geri gelmediği bir süreç diliyorum papatyalarım. Bu konuda biraz yardımcı olabildiysem ne mutlu bana 🙂



Tutarlı Diyet Google News

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.